уторак, 18. децембар 2012.



VINIRI – estetske keramičke fasete




   Estetika je filozofska disciplina, koja se bavi ljepotom kao kvalitetom određenim svim onim što zadovoljava čula i čini jedan od sastavnih dijelova našeg života. Zadatak savremene rekonstruktivne stomatologije je da dentalnu kompoziciju koja se rekonstruiše učini lijepom, prirodnom i da je estetski uklopi u složeno okruženje. Izrazito brz napredak u kvalitetu estetskih materijala i tehnologija omogućili su oponašanje prirode bolje nego ikada i na taj način značajno podigli nivo estetike u rekonstruktivnoj stomatologiji.

Najčešće indikacije za izradu vinira su: promjena boje zuba, usljed velikih diskoloracija, kod devitalizovanih zuba koji su starenjem promijenili boju ili usljed velikih amalgamskih plombi; promjena položaja i oblika zuba, u slučaju rotiranih, traumatizovanih, skraćenih, abradiranih zuba, kod jedne ili više dijastema bez dugotrajnih ortodontskih tretmana uz promjenu boje, viniri su jedno od najboljih rješenja; funkcionalni razlozi, kada je problem otvoren zagrižaj, gubitak kontakata između gornjih i donjih zuba (okluzije), kod nekarijesnih oštećenja.

Postoje slučajevi kada ove estetske fasete nisu preporučljive. To su najčešće pacijenti sa parafunkcionalnim smetnjama i navikama (npr. bruksizam, grickanje predmeta), kada je cijela površina gleđi oštećena ili ostavlja manje od polovine zdrave krune zuba. Takođe, viniri nisu indokovani kod mliječnih zuba, zuba u nicanju, fluorisanih zuba, te kod pacijenata sa lošom oralnom higijenom i karijes predispozicijom.

Nakon pripreme i plana rada gdje se razmatraju i analiziraju različiti faktori koji utiči na izgled pacijentovog osmijeha pristupa se brušenju. Brušenjem su obihvaćene labijalne (prednje) strane zuba, sa kojih se skida od 0,3 do 0,5 mm gleđi. Ta činjenica dokazuje da se teži ka minimalno invazivnim metodama kako bi se uštedilo sto više zdrave zubne supstance. Nakon otiskivanja zbrušenih površina i laboratorijske izrade viniri se mogu cementirati.

Estetskim zahvatima na tvrdim zubnim tkivima moguće je u potpunosti promijeniti osmijeh pacijenta. Svaka estetska faseta mora da odgovara ličnosti pacijenta. Iako je za ovaj rad potreban zadovoljavajući nivo znanja vezan za parametre koji pridonose lijepom osmijehu, u postizanju zadovoljavajućeg osmijeha potrebno je ugraditi malo i svoje umjetničke vještine i kreativnosti.

1 коментар: