понедељак, 17. децембар 2012.


DA LI PRAVILNO PEREMO ZUBE?




Pravilno i redovno održavanje oralne higijene je jedna od najvažnijih stvari koju možete učiniti za svoje zube i desni. Pod tim podrazumijevamo sve procese za održavanje usta zdravim.

Tri glavna koraka u održavanju dobre oralne higijene su: pranje zuba, čišćenje zuba koncem i redovne posjete stomatologu.
Glavna svrha oralne higijene jeste da spriječi stvaranje plaka - ljeplive materije koja se formira na zubima i sadrži bakterije. Plak nakupljen na zubima zbog loše oralne higijene, glavni je uzrok nastajanja oboljenja tvrdih zubnih tkiva, jer omogućava akumulaciju kiselina koju proizvode bakterije na površinu zuba. Kiselina demineralizuje zubnu gleđ i uzrokuje propadanje zuba (šupline na zubu-karijes). Zubni plak može napasti i desni i tako uzrokovati različite bolesti desni i parodontozu.
U oba slučaja, konačna posljedica loše oralne higijene je gubitak jednog ili više zuba.

Glavno sredstvo za održavanje oralne higijene ja četkica za zube, a pomoćna sredstva su pasta za zube,konac, čačkalice,rastvor za ispiranje usta...

DOBRA ČETKICA?

Dobra četkica treba da ima malu glavu da bi mogla doprijeti do svih dijelova usne duplje i zuba, vlakna treba da su sintetička, iste dužine i sa zaobljenim vrhovima, meke ili srednje tvrdoće (jer tvrde četkice mogu oštetiti desni).

Električne četkice mogu biti zabavne za korišćenje, posebno za djecu, njihova prednost je da što za kraće vrijeme naprave veći broj ciklusa četkanja pa se tako skraćuje vrijeme aktivnog četkanja ali mana je što upotrebom ove četkice izostaje masaža desni.
Pored standardnih četkica postoje još i interdentalne četkice za čišćenje interdentalnih (medjuzubnih) prostora, kao i četkice za pranje jezika.

KOLIKO PUTA DNEVNO TREBA PRATI ZUBE? 

Najbolji efekat se postiže ako se zubi operu ujutru odmah poslije ustajanja, nakon svakog obroka i uveče prije spavanja.
Najvažnije je pranje zuba prije spavanja, jer se ostatci hrane u toku noći hemijski raspadaju i štetno djeluju na zube, jer se u toku noći mnogo manje luči pljuvačka koja omogućuje samočišćenje zuba.

KOLIKO DUGO TREBA PRATI ZUBE?

Najkraće vrijeme za četkanje zuba je 2-3 minuta, mada se preporučuje 3-5 minuta!

PRAVILNA TEHNIKA PRANJA ZUBA? 

Prilikom pranja zuba najvažnije je da se obuhvate sve površine zuba i da se istovremeno vrši masaža desni.
Najprisutnija metoda i veoma jednostavna za izvođenje je tzv. klizna metoda četkanja zuba.
Prema ovoj metodi četkanje počinje od poslednjeg zuba gornje vilice sa desne strane. Četkica se prvo postavlja na spoljašnju površinu zuba i desni i vrši se vertikalni pokret odozgo nadole, što treba ponoviti najmanje šest puta.
Kada se očisti spoljašnja strana svih gornjih zuba, prelazi se na četknje unutrašnje strane.
Nakon toga se četkaju spoljašnje površine donjih zuba i to vertikalnim pokretima odozgo nagore i po završetku, prelazi se na unutrašnje površine.
Ovu metodu pranja zuba, djeci je najlakše objasniti da gornje zube peru „kako pada kiša“ (odozgo nadole) a donje „kako trava raste“ (odozdo nagore).
Grizne površine gornjih i donjih zuba se četkaju se pokretima četkice unaprijed i unazad. 

Treba napomenuti da se sa standardnom četkicom očisti samo 60% od ukupne površine zuba, zato je čišćenje potrebno upotpuniti koncem, interdentalnom četkicom kao i rastvorima za ispiranje usta.

KOJE ZUBNE PASTE DA KORISTIMO?

Pasta za zube je pomoćno sredstvo za održavanje oralne higijene. Ona potpomaže mehaničko dejstvo četkice za zube u otklanjanju naslaga sa zuba i desni i otklanja neprijatan zadah iz usta.
Jedino što je važno pri izboru paste je da sadrži fluor i da se redovno koristi.
Pranje zuba pastama koje sadrže fluor jedan je od najčešćih i najsigurnijih načina prevencije karijesa.
Idealna koncentracija fluora u pastama za zube bi morala da bude između 1.000 i 1.500 ppm,što bi trebalo da piše na pakovanju.

Djecu treba naučiti da pastu treba ispljunuti nakon pranja zuba. Zato je najbolje da djeca koriste malu količinu paste,veličine zrna graška, da u slučaju gutanja, dijete ne proguta veliku koncentraciju flora,koji tako unesen u organizam, može štetno da djeluje.

PRAVILNA TEHNIKA + DOBRA ČETKICA + DOVOLJNO ČESTO + DOVOLJNO DUGO = ZDRAVI ZUBI

Нема коментара:

Постави коментар