четвртак, 13. децембар 2012.



HERPES NA USNI



Herpes je virusna infekcija koja se pojavljuje kada je čovjekov organizam i imunitet jako oslabljen. Obično traje 10-ak dana, no ima i tu sposobnost da se nakon nekog vremena ponovo aktivira. Može nastati na bilo kojem dijelu tijela. Najpoznatiji je herpes na usni te području oko usana, koji osim što nastaje kada je imunitet oslabljen, može nastati i od sunca i od visoke temperature.

Simptomi herpesa na usnama, ili takozvane herpes-simplex infekcije kože i sluznice:
• sitni ili mali mjehurići, ispunjeni svijetlom tekućinom, na usnama ili posebno na graničnom području između kože i sluznice;
• izbija iznenada, uz prilično neugodno peckanje;
• mjehurići se nakupljaju u kolonije na crvenoj podlozi;
• često je popraćeno naticanjem krajnika.

Herpes-simplex virusi naseljavaju se u živcima, a nakon dva dana pojavljuju se prvi znakovi infekcije, čiji se neugodni intenzitet simptoma pojačava do šestog dana. Tada na snagu stupaju obrambene snage imunološkog sistema koje sprječavaju daljnje širenje. Otprilike nakon sedmog ili osmog dana mjehurići se isušuju i na kraju potpuno nestaju.

Vrlo često mala djeca obole od prve herpes-simplex infekcije, ali često bez gotovo ikakvih simptoma. Virusi se prenose kapljičnom ili mazivom infekcijom. Oko 85 posto svih odraslih osoba imaju bogato razvijena antitijela protiv virusa, međutim, tko jednom u sebi nosi virus, nikada ga se neće riješiti jer – virus ostaje u tijelu cijeli život.

HERPES NA USNI – LIJEČENJE: Najvažnije je stimulisati tj. osnažiti imunološki sistem. Pomaže i vanjska terapija kremama koje sadrže cink. Bitno je smanjiti i količinu stresa koji vam oslabljuje imunitet. Pomažu i mirovanje i toplina. Izbjegavajte opojna sredstva, kao što su alkohol, kava i nikotin.

Liječenje voćem i povrćem:
• Vitamini i elementi u tragovima imaju značajnu ulogu u izgradnji imunološkog sistema. Posebno su važni svi B-vitamini kojih ima u krompiru, mahunarkama, raznom povrću te žitaricama; zatim, vitamin A kojeg se može naći u mrkvi, špinatu, brokulama, blitvi, bundevama, lubenicama, marelicama te kajsijama; vitamin E kojeg ima u biljnim uljima, proizvodima od soje te kukuruzu; i selen kojeg ima u gljivama, crnom i bijelom luku.

• Element cink u tragovima također je oružje imuniteta. Nedostatak cinka je vrlo raširena pojava i jedan je od glavnih uzroka oslabljenog imuniteta. Cinkom su bogate mahunarke, orasi, sjemenke i razno zrnje.

Opšta istraživanja su pokazala su da je 80 posto populacije zaraženo virusom te da 20 posto zaraženih ima problema s čestim izbijanjem herpesa na usnama.

Нема коментара:

Постави коментар