четвртак, 13. децембар 2012.



F L U O R I D I  

U  P R E V E N C I J I  K A R I J E S A




Od svih preventivnih mjera koje se primjenjuju u cilju sprječavanja karijesa, najvažnije mjesto pripada primjeni preparata FLUORA.
Karijes počinje na površini gleđi pojavom bijele mrlje, kao rezultat demineralizacije gleđi. 
U ovoj fazi bolest je reverzibilne prirode i može se profilaktičkim mjerama, primjenom preparata fluora, postići restitutio ad integrum. 


Fluoridi se mogu primjenjivati endogenim (sistemskim) i egzogenim (lokalnim) putem. Endogene metode podrazumijevaju sistemsko djelovanje fluorida i najefikasnije su ukoliko se koriste u vrijeme mineralizacije zuba. Od brojnih mogućih metoda, danas se kao najefikasnija preporučuje fluorisanje vode za piće. U slučajuda se ova metoda iz bilo kog razloga ne može 
upotrijebiti, preporučuje se davanje tableta fluora, fluorisanje kuhinjske soli i sl.

Egzogene metode podrazumijevaju lokalno aplikovanje fluorida na površinu zuba, radi stvaranja kvalitetnije površine gleđi, koja bi bila otpornija na kariogene nokse. Na površinu zuba se mogu aplikovati preparati fluora visoke (profesionalna aplikacija želea), srednje (rastvori i želei) i niske (rastvori i paste za zube) koncentracije.
Pranje zuba pastama sa fluorom je važna mjera u prevenciji karijesa. 
Efikasnost paste za zube sa fluorom zavisi od ponašanja pojedinca i cijele porodice u smislu redovne upotrebe ovog proizvoda. 

Pozitivan profilaktički efekat fluora, kod pacijenata sa visokim rizikom za karijes, može se dobiti jedino profesionalnom aplikacijom visoko koncentrovanih fluorovih preparata četiri puta godišnje, s tim da je uz ovo neophodno i održavanje oralne higijene pastama sa fluorom, minimalno dva puta dnevno u trajanju od najmanje 2 minuta. 
Mehanizam djelovanja fluora izgleda tako što fluor vezuje za sebe kalcijum iz pljuvačke stvarajući tako kalcijum-fluorid. Novonastalo jedinjenje formira jedan zaštitni sloj na površini gleđi i započinje process remineralizacije. 
Na kraju, kao najvažnija preventivna mjera smatra se unošenje fluora u organizam tokom trudnoće. U trudnoći se razvijaju klice svih zuba, te prisustvo fluora može samo da pomogne u stvaranju kompaktnije gleđi i otpornosti zuba djeteta na karijes tokom kasnijeg perioda navikavanja na četkicu i pranje, jer taj period je neizvjestan i ne znamo kada će dijete prihvatiti četkicu kao sastavni dio života. 
O dozama fluora i načinu unošenja trebalo bi konsultovati stomatologa. 

Нема коментара:

Постави коментар