четвртак, 13. децембар 2012.


TVRDE ILI MEKANE ČETKICE??? 



   Danas su u ponudi različite četkice za zube, različitog oblika, tvrdoće, broja vlakana pa se razlikuju meke, srednje tvrde i tvrde četkice.
   Uvijek je potrebno odabrati takvu četkicu koja najbolje priliježe uz zube i s kojom se najlakše rukuje. Takođe se mora paziti da četkica ne bude suviše tvrda, jer se tvrdom četkicom i nepravilnim četkanjem zuba mogu oštetiti posebno u području zubnog vrata gdje je gleđ najtanja. Grubim i nepravilnim četkanjem stvaraju se klinasta udubljenja na vratu zuba, a takođe se može oštetiti i sluznica (gingiva) na kojoj nastaju pliće ili dublje bolne ranice. Na mjestu oštećenja zuba javlja se preosjetljivost, pogotovo prilikom pranja zuba ili uzimanja hladnog pića i hrane, a na mjestu oštećene gingive pojavljuje se ozljeda koju prati osjećaj nelagode, peckanja i bola.
 

  Ranice na gingivi najčešće brzo prolaze, bez ikakve terapije, a u slučaju da sporo cijele potrebno je otići na pregled stomatologu. Stomatolog će takođe zbrinuti ispunom klinaste defekte na zubima i dati pacijentu potrebne upute o ispravnoj metodi četkanja zubi i odgovarajućem izboru četkice kako bi se spriječio nastanak novih oštećenja. Bez obzira na intervenciju stomatologa, oštećenja, daljom upotrebom tvrdih četkica i nepravnilnom tehnikom pranja, mogu biti samo veća, a rješenja radikalnija.
   
   Kada je izbor tvrdoće četkice u pitanju, istraživanja su pokazala da su MEKE četkice efikasnije u čišćenju, kao i očuvanju zdravlja zuba. Meke četkice imaju posebna meka vlakna, a pored njihove mekoće bitan je I njihov broj. Što je veći broj vlakana četkice, tim bolje po zubnu gleđ i desni. Njena gusto raspoređena mikrovlakna dosežu u svaki kutak međuzubnog prostora i omogućavaju ugodno pranje zuba (naravno uz pravilnu tehniku) bez oštećenja i ozlijede.
Upotreba mekih četkica, prvih dana, daje osjećaj neopranih zuba, ali to je samo nedostatak one sile koju je tvrda četkica projektovala na zube i okolna tkiva. Nakon nedelju dana upotrebe stvara se potpuna navika. Koliko je tvrda četkica bila gruba prema vašim zubima najbolje moze pokazati mini test koji možete sami napraviti. Perite zube mekom četkicom desetak dana i onda samo jednom operite zube svojom starom, tvrdom četkicom. Od samog početka pranja bice vam jasno kako tvrda četkica dovodi do oštećenja tvrdog i mekog zubnog tkiva.
  
   Zbog niza svojih prednosti, danas se meke četkice preporučuju, dok tvrde četkice lagano postaju istorija. Kada pravilnoj tehnici pranja zuba dodamo mekanu četkicu sa velikim brojem vlakana, zubnu pastu sa minimum 1500 ppm fluora u svom sastavu, konac I rastvor za ispiranje usta onda imamo kompletirana sredstva za higijenu, samo još da to postane svakodnevnica…

Нема коментара:

Постави коментар