среда, 19. децембар 2012.


BEZMETALNA KERAMIKA




   Decenijama su naučnici vršili istraživanja i tražili odgovor na pitanje, koji materijal može da zamijeni metalnu leguru koja čini osnovu metalokeramičkih mostova. Prvobitni rezultati nisu zadovoljavali dva suštinska zahtjeva: estetiku i čvrstoću. Neki od materijala su ispunjavali estetske uslove, ali sa takvom keramikom se nisu mogli praviti mostovi sa više od tri člana. Estetski prihvatljivi, ali jako krti i neotporni na jak mastikatorni pritisak.

   Nakon dugo vremena, pronađen je Cirkonijum oksid ZrO2 (Zirconium Oxid) koji je predstavljao revoluciju u pogledu ispunjavanja estetike i čvrstoće. Zbog svojih kvaliteta od cirkonijuma su mogli da se prave manji mostovi u bočnoj regiji, a estetika je bila na zavidnom nivou. To nije bio kraj, jer je trebalo pronaći materijal koji može da zamijeni metalnu osnovu kod mostova velikih raspona, sa više od četiri člana. Daljim istraživanjima došlo se do idealne kombinacije Yitriuma i ZrO2. Dobijena struktura je bila 4 puta jača od legure metala, tačka topljenja je na 1500C. Konačno materijal koji ispunjava sve fizičke i estetske zahtjeve.

   Ono što bezmetalnu keramiku izdiže daleko od metalokeramike su njene karakteristike. Jedna od najvažnijih karakteristika je potpuna biokompatibilnost. Organizam prihvata ovaj materijal bez ikakvih reakcija u vidu alergija, upala i tome slično, jer u nekim legurama metala kod metalokeramičkih mostova ima previše nikla, što dovodi do alergijskih reakcija. Odsustvo metala sprečava još jednu pojavu, pojavu galvanske struje, koja nastaje kada u ustima, uz prisustvo pljuvačke, se nalaze dva različito naelektrisana metala (metalokeramička navlaka i amalgamska(crna) plomba). Svojom čvrstoćom obezbjeđuje dugo postojanje u ustima, ne mjenjajući strukturu. Estetika je najveći ponos ovog materijala. Lakše čišćenje oko bezmetalnih krunica daje za rezultat zdrave desni koje imaju i do 50% udjela u estetskom učinku. Pošto je metal odsutan, transparencija keramike je znatno povećana, tako da svjetlost mngo bolje prolazi kroz navlaku i daje joj makslimano prirodan efekat. Posljednja stavka, ali ne i zanemarljiva je odsustvo prebojavanja gingive. Tamne fleke na desnima iznad metalokeramičkih navlaka su rezultat reakcije legure metala i pljuvačke, gdje nastali oksidi ’tetoviraju’ desni, kod bezmetalne keramike je to prošlost.

   Jedina mana ove vrste navlaka je njihova cijena koja je i do 2 – 2,5 puta veća od cijene metalokeramičkih navlaka. Na cijenu znatno utiče ni malo jednostavan način izrade.

   Navlake / krunice od bezmetalne keramike se izrađuju posebnom tehnologijom, CAD/CAM tehnologijom (Computer-Aided-Design/Computer-Aided-Manufacture). Nakon brušenja zuba, uzma se otisak. Taj otisak laserski aparat skenira u 196 tačaka po cm2, na osnovu čega softver pravi 3D model na ekranu. Prema tom 3D modelu CAD/CAM mašina, od keramičkih kockica, pravi osnovu za krunicu. Na tu osnovu se nanosi najkvalitetnija keramika.

   U odnosu na kvalitet i sve gore navedene prednosti, ni sama cijena nije prevelika mana. Trenutno, jedini način da se dobije maksimalna estetika, prirodni učinak sa odličnim fizičkim svojstvima je izrada navlaka od bezmetalne keramike.




Нема коментара:

Постави коментар