четвртак, 13. децембар 2012.





VAŠI ZUBI SU OSJETLJIVI?



Osjetljivost zuba je vrlo česta pojava. Dentin je zubno tkivo građeno od sitnih kanalića u kojima se nalaze nervni završeci iz zubne pulpe. U kruničnom dijelu zuba gleđ prekriva dentin i ako se gleđ ošteti svi nadražaji iz spoljašne sredine direktno dolaze u kontakt sa nervnim vlaknima u dentinskim kanalićima. Tada se javlja jak, sjevajući bol najčešće nakon konzumacije hladnih ili toplih, kao i slatkih ili kiselih namirnica i pića, udisanje hladnog vazduha,itd.
Uzroci osjetljivosti su: karijes, kada se pojavi na zubu, razara gleđ i stvara direktnu komunikaciju između dentina i spoljašne sredine. U početku se javlja bol na većinu nadražaja dok ne izazove infekciju pulpe (zubnog živca) kada nastaju konstantni bolovi, upalni procesi koji dovode do liječenja zuba. 

 Škripanje zubima (bruksizam), nesvjesna loša navika koja se najčešće odigrava u snu, dolazi do trošenja i pucanja gleđi i umora žvaćnih mišića. Samo uz pomoć određenih zaštita ovaj process može se zaustaviti.
Agresivno pranje zuba prilikom čega se može ozbiljno oštetiti gleđ i to u vratnom dijelu zuba, uz samu gingivu (desni) gdje je ona najtanja. Pored gleđi može se oštetiti i gingiva, tj. sam spoj gingive i zuba, uslijed čega dolazi do njenog povlačenja. Oštećena gleđ, ogolićen korijen zuba su posljedice neadekvatne tehnike pranja kao i pogrešnog izbora četkice. Tvrda četkica, prekomjerna sila i pogrešna tehnika će sigurno dovesti do osjetljivosti zuba, a vrlo brzo i do većih problema. Povlačenje desni se ne javlja samo kod mehaničkih oštećenja četkicom, nego je jedna od faza parodontopatije, što takođe uzrokuje osjetljivost zuba. 
Izbjeljivanje zuba će sigurno dovesti do osjetljivosti, jer gelovi za izbjeljivanje uglavnom u sebi sadrže određene kiseline koje nagrizaju gleđ i čine je poroznom. Takva gleđ će propustiti spoljašnje nadražaje do dentina. Pored toga, ako se ne prestane sa konzumiranjem cigareta i obojenih pića u narednih desetak dana dok se porozna gleđ ne oporavi, mnogo će intenzivnije primati pigmente i tako učiniti izbjeljivanje uzaludnim.
Pretjerana konzumacija kiselih i slatkih namirnica dovodi do pojave osjetljivosti zuba, jer kiseli sastojci oštećuju gleđ i zajedno sa slatkim stvaraju pogodnu sredinu za razvoj bakterija koje izazivaju karijes.
Nedavna stomatološka intervencija u vidu uklanjanja zubnog kamenca ili plombiranja zuba može izazvati osjetljivost kao nuspojavu. Nakon par dana reakcija bi trebalo da nestane, a ako se to ne dogodi, obavezno obavjestiti stomatologa.
Oštećena plomba može da izazove bolnu osjetljivost, ako je usljed vremena izgubila svoja svojstva ili nova plomba neadekvatno postavljena. U oba slučaja uglavnom postoji mikroprostor između plombe i zuba kroz koji prolazi spoljašnji nadražaj. Javljaju se reakcije i na novu plombu, jer njenom postavljanju prethodi upotreba kiseline koja može da iziritira pulpu.

Ovo su najčešći uzroci osjetljivosti zuba i ako se na vrijeme uklone posljedica skoro i da nema, ali ako se zanemare, mogu izazvati dosta veće probleme praćene ozbiljnijim tegobama. Potrebno ne preduzeti preventivne mjere (mekana četkica, upotreba umjerene sile i pravilna tehnika pranja) i promijeniti loše navike kako bi se izbjegla ova nelagoda.

Нема коментара:

Постави коментар