четвртак, 13. децембар 2012.


C H E I L I T I S – BOLEST USANA



Bolesti usana su jako rasprostranjene: od običnih ispucalih usana i žvala do znatno rjeđih prekanceroznih stanja. Heilitis može da se javi kao samostalna bolest ili kao simptom u okviru težih bolesti. Posljedica je pušenja, grickanja usana, nedostatka B vitamina, malokrvnosti, šećerne bolesti, infekcija...

Ispucale usne (ljuspasti heilitis, cheilitis exfoliativa)
Ispucale usne su najčešća bolest usana. Zahvata uglavnom donju usnu. Posljedica je loših navika, kao što su pušenje i grickanje usana. Znatno doprinose nedostatak B vitamina, kao i djelovanje sunca i vjetra. Češće se javljaju kod djece, I to u proljeće i jesen. Gornji sloj rumenog dijela usne se ljuska. Bolesnik osjeća neprijatno peckanje i sušenje usana. To ga tjera da ih liže, što još više pogoršava stanje. Ovaj oblik heilitisa može da bude otporan na liječenje. Ono se sastoji u zaštiti usana mastima (borogal, grožđana mast) koje ujedno smanjuju osjećaj suvoće.

Sunčani heilitis (cheilitis solaris)


Ovaj oblik heilitisa nastaje pod uticajem sunčevog zračenja, posebno ako je vazduh suv, duva suv vjetar ili postoji pješčana prašina. Javlja se u toplijem dijelu godine. Češće se javlja kod muškaraca, posebno kod radnika izloženih suncu. U akutnom sunčanom heilitisu na usnama se javljaju plikovi, čijim prskanjem nastaju rane pokrivene žućkastom krastom. Promjene su jako bolne. U hroničnom obliku koji je znatno češći tegobe su blaže, ranice su znatno manje. Dominira stvaranje i otpadanje ljuskica iza kojih ostaju ožiljci u vidu bijelih linija. Kod osoba sklonih ovom oboljenju bolest se javlja u mladosti i ponavlja se svakog ljeta. Bolesnik treba da izbjegava sunce i više puta dnevno da maže kremu sa Salolom.

Alergijski heilitis
Alergijski heilitis je uglavnom bolest mladih žena. Posledica je alergije na neki saatojak karmina, veoma rijetko na dijelove proteze. Odjednom se javlja otok i crvenilo obe usne. Žena osjeća pečenje usana. Mogu da se jave plikovi. Njihovim pucanjem nastaju bolne rane. Potrebno je da se odmah skine karmin i namaže antihistaminska mast.

Klimakterični heilitis

Kod žena u klimakterijumu, zbog manjka ženskih polnih hormona, sluzokoža usana je suva i lako puca. Usne izgledaju slično kao kod običnog ljuskastog heilitisa. Žena osjeća suvoću usana i teško ih pokreće. Osjećaj suvoće se smanjuje korišćenjem neutralnih masti.

Heilitis uglova usana (cheilitis angularis)

To su obične žvale, čijoj pojavi pogoduje nedostatak vitamina B9 i B12, infekcija candidom albikans, bakterijama (stafilokoke), povrede tokom stomatoloških intervencija. Kod starijih heilitis može da bude posljedica niskog zagrižaja zbog nedostatka zuba, atrofije mišića ili loše urađene zubne proteze. Najprije se javlja crvenilo u uglovima usana, obično obostrano. Crvenilo se širi i od uglova usana prema koži se javljaju bolne pukotine, ponekad pokrivene krvavim krastama. Bolesnik osjeća peckanje u uglovima usana i bol pri žvakanju i govoru. Ovo stanje traje dok se ne ukloni njegov uzrok, a to je neretko godinama. U slučaju infekcije bakterijama koriste se antibiotske masti, kod infekcije gljivicama antimikotici u obliku masti.

Žlezdani heilitis

Ovo je bolest nepoznatog uzroka. Primjećeno je da se u pojedinim porodicama češće javlja. Uvećane su sitne pljuvačne žlijezde u sluzokoži usana. To je najizraženije na sredini donje usne. Obe usne su uvećane i bolne. Bol se pojačava pri govoru i jelu. Liječi se antibiotskim mastima, ponekad rendgenskim zračenjem. Antibiotik može da se aplikuje i elektroforezom.

Granulomatozni heilitis

Granulomatozni heilitis je hronična bolest nepoznatog uzroka. Postoji mogućnost da na pojavu bolesti utiče infekcija ili alergija. Bolest se ispoljava tvrdim, bezbolnim, elastičnim otokom donje, rjeđe gornje usne. Ponekad su uvećane vratne limfne žlijezde. Bolest može da se javi samostalno ili u okviru Melkersson-Rosenthal -ovog sindroma. Bolest se teško liječi. Primjenjuju se sistemski kortikosteroidi (tj. u obliku tableta). U slučajevima otpornim na liječenje, usna može da se smanji hiruškim putem.

Farmerska usta ili Aktinički heilitis (Cheilitis actinica)

Ovaj heilitis se često naziva farmerska usta jer se najčešće javlja kod poljoprivrednika koji dosta vremena provode na suncu. Aktinički heilitis je prekancerozno stanje. Promjene se javljaju uglavnom na donjoj usni, jer je ona izloženija suncu. Sluzokoža usne je najprije crvena, suva i ljuska se. Čovjek osjeća stalnu suvoću. Usne ponekad otiču. Kasnije sluzokoža postaje bjeličasta (promjena se zove keratoza), gubi se oštra granica između rumenog dijela i kože. Linije na usnama postaju jako izražene. Dok su ostali oblici heilitisa više neprijatni nego opasni, neliječen aktinički heilitis može da dovede do karcinoma. To se češće javlja kod osoba koje puše, imaju lošu higijenu usne duplje ili imaju stalnu iritaciju usana npr. loše urađenom protezom. Komplikacija se sprječava korišćenjem zaštitnih krema.

Нема коментара:

Постави коментар