понедељак, 24. децембар 2012.




PRVI STALNI ZUB – njegov značaj




   Čovjek, u svom razvoju, ima dva perioda nicanja zuba (difiodoncija), pa razlikujemo primarnu (mliječnu) i stalnu denticiju. Mliječna denticija se sastoji od 20 zuba (lat. dentes decidui), čije nicanje počinje u šestom mjesecu života. Stalna denticija se obično sastoji od 32 zuba (lat. dentes permanentes s. adulti), a počinju nicati od šeste godine života. Postoji i period tzv. mješovite denticije (kada su prisutni i stalni i mliječni zubi u ustima) i traje od 6. do 12. godine života.

   U stalnoj denticiji prvi se pojavljuje PRVI STALNI MOLAR ili tzv. ’šestica’ (niče između 5. I 7. godine). Zbog neadekvatne oralne higijene i zbog toga što ovaj zub nema svog prethodnika, kao i činjenice da roditelji često i ne primijete da je djetetu nikao zub, oni često bivaju podložni karijesu.

   Prvi stalni molar ima izuzetan značaj sa stanovišta dječije stomatologije, jer predstavlja sponu između karakteristika i navika koje su stečene u mliječnoj, a prenose se i na stalnu denticiju. Prvi stalni molar predstavlja najvažniji zub za razvoj i funkciju organa za žvakanje jer stabilnom interkuspidacijom podupire vertikalnu dimenziju lica i strukture viličnog zgloba. Niče oko šeste godine, atreba ga sačuvati do kraja života…

   Vrlo je bitno da roditelji imaju na umu da su oni odgovorni za pokvarene zube svoje djece, jer im nisu na vrijeme stvorili naviku pranja zuba prije i poslije spavanja. Oralnu higijenu treba započeti sa nicanjem prvog mliječnog zuba, kada dijete još nije ni svjesno, ali vremenom, četkicu i pranje zuba prihvataju kao sastavni dio dana, kao podsvjesnu obavezu prema sebi i svom zdravlju. Ako se taj period propusti, teško se nadoknađuje. Posljednja šansa je nicanje stalnih zuba i zato je vazno pratiti taj process. U slučaju loše higijene, karijes na prvom stalnom molaru se pojavljuje na okluzalnoj (griznoj) površini, najčešće u prva 24 meseca nakon nicanja. Da bi spriječili nastanak ovog oboljenja zuba a kasnije i njegov gubitak, moramo da djelujemo preventivno, a preventivno se moze djelovati samo na zdravim zubima, ako oni to nisu, onda je njihov vijek trajanja daleko kraći.

   ZALIVANJE FISURA je preventivna intervencija kojom se sprječava nastanak karijesa na griznoj površini bočnih zuba. U toku ove intervencije, površina zuba se premazuje tankim slojem specijalnog materijala namijenjenim za ove svrhe. Nakon vezivanja, ovaj material tokom vremena, oslobađa fluor i na taj način sprječava nastanak i razvoj karijesa. Zalivanje se izvodi na na mjestima na kojima postoji najveća vjerovatnoća da se razvije karijes zuba, a to su fisure molara. Zapravo, ova preventivna mjera se izvodi isključivo na bočnim i zdravim zubima, tako da je potrebno da roditelj na vrijeme, tj. neposredno nakon nicanja zuba primijete da se zub pojavio u usnoj šuplini, tako da je moguće blagovremeno reagovati .

   Uzimajući u obzir značaj prvog stalnog molara, preporučujemo zalivanje fisura, odmah nakon izbijanja zuba . Ovu preventivnu mjeru je potrebno da Mali pacijenti dopune adekvatnom oralnom higijenom i tako zagarantovano obezbijede potpuno zdravlje svojih usta I zuba.

   U Stomatološkoj ordinaciji “Kostadinović”, prijatnim pristupom svakom djetetu i upotrebom provjerenih i kvalitetnih materijala, osiguravamo prijatan boravak Najmlađih pacijenata kao i visok kavalitet svih stomatoloških intervencija.

Нема коментара:

Постави коментар